De presentatie van boeken

Blog_collectie_Chocoladefabriek

60.000 boeken in kasten plaatsen, dat is geen sinecure. Daar moet zorgvuldig over nagedacht worden. Hoe gaan we ze inrichten? In Bibliotheekland kunnen we daar heftig over debatteren.

We houden het zo simpel mogelijk. In de Chocoladefabriek wordt voor de plaatsing van de romans gekozen voor een grove genre-indeling. Het is een mix van de opstellingen in de Spieringstraat (volledig gesplitst naar genre) en in Bloemendaal (alle romans in 1 alfabet). Zo zullen bijvoorbeeld familie- en streekromans, historische romans en romantische verhalen samen in 1 kast komen. Vanzelfsprekend alfabetisch. Afgelopen week hebben we in de bibliotheek in Bloemendaal de opstelling veranderd in “de Chocoladefabriek-opstelling”. Leuk om alvast te laten zien hoe het straks wordt.  En voor onszelf ook handig bij het verhuizen: hiermee kunnen we de collecties uit beide panden eenvoudiger (en sneller) op de planken krijgen in Klein Amerika.
Omdat we toch bezig waren met het verschuiven van de romans, hebben we ook de toekomstige collectie van de Plug-in Bibliotheek in Bloemendaal zichtbaar gemaakt: in een aparte kast staan de boeken die we daarvoor selecteren.

Voor de verhuizing van de non-fictie zijn we ondertussen ook druk bezig. Reisgidsen en computerboeken waren tot nu toe de rubrieken met de pictogrammen (blauwe wereldbol resp. grijze computer). Deze pictogrammen verdwijnen van de materialen voor volwassenen: alles heeft straks een SISO-nummer. Het is even een klus (voor 2 middelbare scholieren), maar dan is het straks helemaal voor elkaar.

Voor de kinderboeken bestaat het “omwerken” vooral uit het verdelen van de collecties over de nieuwe Kinderbibliotheek Bloemendaal en de Chocoladefabriek. Ook een hele klus. En dat moet als eerste klaar zijn, omdat de Kinderbibliotheek in de Plaswijkschool al op 10 februari opent. En dat gaat lukken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s