Goudse chocolademunten in Las Vegas

Steenland Chocolat B.V.

Afgelopen week genoten we het privilege om samen met de burgemeester een bezoek te brengen aan Steenland Chocolate, de enige echte chocoladeverwerkingsfabriek in Gouda. Het bezoek leerde ons dat productie van chocolade weinig met romantiek te maken heeft. Steenland Chocolate de grootste chocolademuntenproducent ter wereld, toont ons het harde werken achter de productie van chocolade.

Liters vloeibare chocolade stromen door de fabriek om uiteindelijk als mooi verpakte munten verspreid te worden naar meer dan 50 landen. De techniek achter het muntje is indrukwekkend. De 500 stempels die ieder jaar worden ontwikkeld naar wens van de klant, de speciale machines om de vorm in het naakte chocolaatje te persen, welke Steenland zelf heeft ontwikkeld en vervaardigd. De diverse inpak- en sorteerlijnen waar nauwelijks mensen aan te pas komen. Een knap staaltje vakmanschap!

Door de jaren heen zijn ze van traditioneel Nederlands chocoladeproduct uitgegroeid tot internationaal exportproduct. In Las Vegas ligt bijna op elk hotelbed een muntje van Steenland. Gerard en Paul Steenland vertellen ons meer over de geschiedenis van ruim 100 jaar Steenland, waar de ontwikkeling, innovatie en passie voor chocolade vanaf spat. Aan Bas Frequin, huidige directeur Steenland Chocolate, de schone taak om dit staaltje vakmanschap voort te zetten. Momenteel gaan er heel wat uren in de verbouwing en de verhuizing naar Klein Amerika zitten om van deze ‘once in a lifetime opportunity’ een succes te maken. Zoals Gerard Steenland vertelde dat onder zijn leiding binnen 10 jaar, 2 fabrieken zijn gebouwd. Maar als hij nu een fabriek mocht bouwen zou hij het met de kennis en technieken van deze tijd weer heel anders doen. Het verbouwen van de oude chocoladefabriek, de bouw van de nieuwe Stadsbibliotheek, deze kans krijgen we ook maar één keer dus het moet in één keer goed.

One thought on “Goudse chocolademunten in Las Vegas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s