De Chocoladefabriek

2013-05-30_banier

Herbestemming voormalige Chocoladefabriek Steenland

Als je op de plaats van bestemming bent aangekomen en je dat machtige nieuwe gebouw voor je ziet oprijzen, dan sta je toch wel even met je ogen te knipperen en denkt dan bij jezelf, hoe is het mogelijk dat zo iets in wezen in één generatie tot stand is gebracht? Het gehele produktiebedrijf is air-conditioning en van dubbel zonvrij thermoplane glas voorzien. Door het aanbrengen van al deze voorzieningen heeft men de temperatuur en de vochtigheidsgraad volkomen in de hand. Dit is een eerste vereiste voor het vervaardigen van eerste klas chocolade produkten.”

(anoniem verslag van een bezoek aan de nieuwe chocolade fabriek van Steenland)

In de jaren zeventig bouwt het Goudse familiebedrijf Steenland deze chocoladefabriek aan de, zoals toen geheten Fluwelen Singel, nu beter bekend als Klein Amerika. In deze fabriek kwamen jarenlang talloze chocolade sigaretten en holle figuren van de band af rollen.

De fabriek was zijn tijd ver vooruit, een moderne fabriek met het nodige technisch vernuft. Jaren later zou Steenland haar fabriek verhuizen naar een locatie buiten het centrum en vestigde de gemeente Gouda zich in de voormalige fabriek.
Dit is de link die menig Gouwenaar legt met de locatie Klein Amerika 20; gemeentekantoor.

De Bibliotheek Gouda en het Streekarchief Midden Holland hebben zich als doel gesteld om met het betrekken van Klein Amerika 20 oude tijden te laten herleven en de fabriek, in een nieuwe jas gegoten, in volle glorie te laten herrijzen.
Een moderne, industriële omgeving met de glans en de geur van chocola van weleer.

One thought on “De Chocoladefabriek

  1. Wij vinden de bibliotheek De Chocoladefabriek de mooiste bibliotheek. Niet alleen het gebouw, maar ook de faciliteiten staan op hoog niveau. Na alle “sloop” van voormalige dependences is er iets moois voor terug gekomen.(hoewel we het verdwijnen van de wijkbibliotheken zoals voorheen nog steeds een verarming vinden).
    Ans en Adriaan Besteman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s